Kousání (a nevhodnost smoothies)

Velmi důležité je jídlo důkladně rozmělnit – KOUSÁNÍ je stejně důležité, jako volba stravy.

Kousání je vlastně čelistní dynamo. Při každém skusu se vytváří silný energetický náboj, který vydá včasný signál celému trávicímu traktu až do střev, aby se předpřipravil na příjem potravy, ale stimuluje také hypofýzu a tím všechny žlázy, které produkují hormony a trávicí šťávy a zvyšuje aktivitu bílých krvinek a tím imunitu, protože sliny obsahují imunoglobuliny, látky důležité pro obranyschopnost organismu.

Také se díky ptyalinu, unikátnímu enzymu, začínají štěpit polysacharidy právě už v ústech a tím jde trávicími procesy prostoupená potrava dále do žaludku. K tomu všemu ovšem může v požadované energetické kvalitě docházet, jen jestli koušeme dostatečně.

Jistě jste již slyšeli ono: žaludek nemá zuby, nápoje se mají kousat, jídlo pít, stejně jako že se má kousat alespoň 50x. Toto pravidlo je, žel dost zprofanované díky obvyklému složení tradičního jídelníčku. Samozřejmě představa trpělivého kousání bílé rýže, těstovin, hranolků nebo brambor s jakýmkoliv přídavkem je v našem rychlém životě skoro nemožné. Ale když budete žvýkat nebroušené obiloviny, poznáte, že můžete bez obtíží kousat dokonce několikanásobně, a stále máte co. Opět je to jen o vůli a vědomé konzumaci, abyste opravdu polykali pevnou stravu rozžvýkanou na tekuté skupenství.

Když nedojde k zmiňovanému rozmělnění v ústech, v dalších oddílech trávicího ústrojí už to nedoženeme, je nepřiměřeně namáhán žaludek a následně střeva, kde opět dochází ke kvašení, a tím k překyselení a nadýmání.

SMOOTHIES je tedy jasně modní a další dosti nezdravý stravovací návyk, i když splňuje tekutost trávené potravy. Ale bez energie z kousání je trávicí trakt velmi stresován tak i tak.

Jen pro zajímavost: lidé se často ptají na žvýkačky. Zde je odpověď: nadměrné žvýkání produkuje alkalické sliny, které nutí žaludek vytvářet kyseliny, což vede k závažným poruchám zažívání. Tedy nelze doporučit.

A vědecký bonus: Japonští vědci v roce 2000 zveřejnili výzkum, ve kterém zjistili, že mozková činnost zvyšuje svou kapacitu v důležitém paměťovém centru po celou dobu, kdy lidé žvýkají.