Zelené potraviny

Nejsem rozhodně zastáncem jakýchkoliv samostatných doplňků harmonické stravy, ať už jde o minerály nebo vitamíny. Ale je smutnou skutečností, ověřenou řadou důvěryhodných výzkumů, že výživná kvalita půdy je velmi špatná a tím obsah výživných látek -i v kvalitních přírodních potravinách- je o 50-70% nižší, než to bylo u produktů našich předků ještě před několika desítkami let. A to nemluvím o hydroponně pěstované zelenině, která je v nabídce standardních obchodů.

Proto i při celkem vyvážené stravě není vždy náš organismus kvalitně vyživován, což vede k nutričnímu stresu.

Vitamínové i minerální doplňky nejsou, ve své izolované podobě ( i když pocházejí z prověřených a kvalitních zdrojů), ještě svým působením na vyváženou biochemii organismu prověřeny několika generacemi uživatelů, a proto nemohu jejich příjem s úplně čistým svědomím doporučit, ale dle mého vnímání existuje velmi zajímavá alternativa:

ZELENÉ POTRAVINY, tedy sušená šťáva z JEČMENE a sušená řasa CHLORELLA.

Já sám tyto dva produkty do svého jídelníčku již několik let zařazuji.

Nejsou to ve skutečnosti doplňky, ale samostatné, vyvážené potraviny.

Z pohledu energetické medicíny je poměr látek je v obou produktech v hladině jinu, ale tato nerovnováha je poměrně mírná a užitek z doplňovaných látek a čistících vlastností těchto přírodních produktů tak nemíří k silné stimulaci organismu a nevytváří energetický dluh.

I když se pro výraznou změnu své životosprávy nerozhodnete v takové šíři, kterou vám doporučuji pro váš zdravý život, nebo zařadíte -zatím- jen určité dílčí kroky, Zelené potraviny byste měli konzumovat v každém případě. Nahrazují vám právě látky, které vám mohou z nevyrovnané stravy chybět a výrazně tak omezují zmiňovaný nutriční stres.

Na rozdíl od toho co běžně jíme, pijeme a dýcháme, nás JEČMEN a CHLORELLA nezatěžují toxiny, ale naopak je z našeho těla odvádějí. A to i roky staré nečistoty uložené v tkáních a orgánech.
Buňky sytí a zároveň je pročišťují. Sycení a čištění by mělo být přirozenou funkcí každé vyvážené stravy a tím i snižování našeho biologického věku, tedy doby, která uplyne od přirozeného a zdravého nahrazení starých buněk novými, ovšem ve skutečně zcela nové, „mladé“ podobě a tedy i funkci.

Obě potraviny mají mnoho společného – vitamíny, minerály, stopové prvky, chlorofyl, aminokyseliny a nukleové kyseliny. Řasa obsahuje, oproti ječmeni, vlákninu, přírodní antibiotikum, CGF (růstový faktor, který urychluje růst střevní mikroflóry a váže jedovaté látky jako např. rtuť, olovo, kadmium a další radioaktivní látky).

Řasa má vysoký, 60% podíl snadno využitelných bílkovin. Ječmen má zase velké množství antioxidantů a vysoké množství enzymů.

Užitek kvalitních Zelených potravin není daný jen jejich nutričními čísly, ale především jejich nutričními vztahy – SYNERGIÍ, kdy se účinnost látek ve celém jejich komplexu pro tělo násobí: „1+1 je více než 2“.

Konzumace ječmene a chlorelly je vynikající především pro SPORTOVCE. Umožňují především zkrácení fáze regenerace mezi tréninky a po maximálním výkonu. Jejich působení je po několika dnech konzumace naprosto zřejmé, což mám z vlastní zkušenosti a popisují to jak osobní zkušenosti aktivních sportovců, tak výsledky biochemických výzkumů.

Přínosy pro SPORTOVCE:
  • jsou komplexním zdrojem vitamínů, minerálů, stopových prvků ve vyváženém poměru a v dokonale a v lehce vstřebatelné formě
  • především výrazně zkracují čas pro regeneraci po náročných zátěžích a výkonech a také rekonvalescenci po drobných i závaznějších zraněních
  • velké množství chlorofylu zabezpečuje rychlé okysličení krve a tím výrazně a prokazatelně zvyšuje fyzickou kondici
  • zásadité pH odstraňuje překyselení organismu a podporuje odbourávání kyseliny mléčné a prodlužuje aerobní svalovou činnost
  • chlorofyl působí deodoračně a detoxikačně, potlačuje tedy zápach potu, odstraňuje z organismu jedovaté látky
  • velmi účinné antioxidanty chrání svalové a vazivové buňky před poškozováním volnými kyslíkovými radikály, které vznikají při každé sportovní zátěži
  • obsah aminokyselin je zárukou podpory tvorby svalové tkáně
  • obsažené enzymy příznivě ovlivňují metabolické pochody, působí proti zánětům a otokům
  • molekula chlorofylu (až na centrální atom hořčíku) je totožná s molekulou hemoglobinu (centrální atom železa) a proto se konzumací ZP zrychluje krvetvorba
  • jsou zdrojem bohaté a čisté energie jak pro vytrvalostní, tak i silové sporty
  • vysoký obsah betakarotenu chrání před negativním účinkem nadměrného působení slunečního UV záření, včetně potlačení kožní alergie na slunce
  • podporují střevní peristaltiku
  • výrazně zvyšují vlastní obranyschopnost, brání vzniku infekčních onemocnění
  • upravují a harmonizují činnost organismu a jeho jednotlivých systémů a orgánů.

Je ale velmi důležité si vybrat skutečně KVALITNÍ ZDROJ těchto potravin. Na trhu je široká nabídka s velkými cenovými rozdíly a ještě větší rozdílností v kvalitě.

Já vám DOPORUČUJI (a samozřejmě i DODÁM) nejkvalitnější produkty a to od firmy GREEN WAYS.

Pro čerstvost těchto potravin je třeba používat náročné a dražší technologie zpracování, balení a důsledně dodržovat standardy šetrného skladování. Tento problém je tak velký, že řada výrobců přimíchává do svých výrobků diskutabilní stabilizátory, které produkty chrání před oxidací a degradací, a i když použité látky nemusí být vždy výslovně nezdravé, jsou to rafinované, chemické produkty (často maltodextriny, tedy cukry) a narušují čistotu filozofie přírodnosti.

Také je často součástí výrobků rozmixovaná travní drť. Pak je samozřejmě výrobek možné nabídnout v nižší cenové relaci. A při drcení sušené trávy dochází k rozpadu travního listu na mikroskopické, ale problematické částečky (je tu jistá podobnost s obilnou vlákninou). I travní vláknina působí na sliznici svojí hrubostí a ostrostí. A nakonec je nutné, díky přítomností vlákniny, zelený produkt déle sušit a za vyšší teploty, čímž opět výrazně klesá je biologická hodnota pro organismus.

Chlorella GW je vyráběna tak, aby byl zachován jak maximální obsah účinných látek, tak aby tyto látky byly maximálně vstřebatelné a pro organismus přístupné. To není, u jiných výrobků, samozřejmé! Většinou vizuálně vypadají všechny stejně (ale už na vůni můžete přirozeně vnímat rozdíly), ale schopnost organismu látky přijmout je nesprávnými technologiemi zpracování často velmi nízká.

U Chlorelly GW probíhá unikátní metoda sprayového sušení, při které dochází k desintegraci buněčné stěny.

I Ječmen GW zůstává zaručeně „živým“ produktem, díky minutovému sušení ve sprayové sušičce při teplotě max. 31°C.

Firma Green Ways dělá, po dovozu do České republiky, také u každé nové zelené dodávky test právě na jejich kvalitní biologickou hodnotu – např. množství důležitého chlorofylu (ten zlepšuje krevní obraz, chrání organismus před působením zánětů a infekcí) nebo enzymatickou aktivitu a další kvalitativní hlediska.

Proto je důležité nehledět jen na nižší cenu toho kterého výrobku. Ale tak je to se všemi komerčními volbami, před kterými každodenně stojíte.